Plod nara neobične je strukture, sastoji se od velikog broja crvenih zrnaca, kiselkasto-slatkog okusa ugodne arome. Jede se svjež, od njega se prave sokovi, a koristi i udekorativne svrhe. Kuhanjem svježe kore nara nastaje čaj učinkovit protiv crijevnih parazita.
Nar, u narodu još poznat kao šipak porijeklom je iz Perzije, a u prijevodu s latinskog nosi ime: 'jabuka prepuna koštica'. Vjeruje se da potiče iz Irana, te da je zbog svoje tvrde kore bio jednostavan za transport,, te je vrlo brzo stigao u druge krajeve svijeta. Kako bi rodio i kvalitetno sazrio, nar zahtijeva dugo i toplo ljeto, ali podnosi hladne zime i suše. Raste u južnom podneblju, plodovi sazrijevaju u kasnu jesen ili početkom zime.
Istraživanja su pokazala da sok od nara ima snažnu antioksidativnu moć, snažniju čak i od crnog vina i zelenog čaja. Zaštitni učinak pripisuje se sadržaju fitokemikalija: polifenola, tanina i antocijana. Prema preporukama naučnika, jedna čaša soka od nara dnevno može smanjiti rizik od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti.
Objavljena je studija koja govori o hemopreventivnom i hemoterapijskom učinku soka od nara na stanice karcinoma prostate. Istraživanje je pokazalo da nar posjeduje snažna antioksidativna i protuupalna svojstva. Naučnici su dokazali da ekstrakt ploda nara ima sposobnost zaustavljanja rasta i ubija stanice karcinoma prostate 'in vitro'.
Rana jesen najbolje je doba za nar, jer tada dozrijeva, ali obično je dostupan i do rane zime. Plodovi moraju biti teški, okrugli. Veći plodovi osiguravaju više soka. Nar više ne zrije nakon što se ubere, te neće postati slađi ako ga čuvate. Cijeli plodovi mogu se čuvati mjesec dana na hladnom i suhom mjestu ili dva mjeseca u frižideru. Očišćeno zrnje može se zamrznuti u vrećici za zamrzavanje na godinu dana. Svježi sok treba čuvati u frižideru i popiti u dva do tri dana.
Neki preferiraju žvakanje cijelih zrna i potom progutaju košticu i meso ploda. Ova se navika može smatrati povoljnom jer koštice sadrže brojne korisne tvari, neprobavljiva vlakna. U Indiji, koštice se suše i melju u prah koji se dodaje jelima od mesa, za omekšavanje. Drugi, isišu sok iz zrna i potom ispljunu koštice. Postoji i opcija da se sok iscijedi iz ploda bez mljevenja koštica, naprosto stišćući cijeli plod, no tako popriličan dio ploda završi kao otpad.
Uživajte u ovom sočnom plodu jeseni!
|
Nar, jesenjenja ponuda u našim prodavnicama, ali i Internet prodavnici. |