Sastojci

  • 750 g brašna (1/2 oštrog, 1/2 glatkog)
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žličica suhog, mljevenog đumbira
  • 2/3 žličice naribanog ili mljevenog muškatnog oraščića
  • 1/2 žličice mljevenog pimenta
  • 1/2 žličice mljevenog cimeta
  • 200 g maslaca
  • 200 g smeđeg šećera
  • 230 g meda (bagrem)
  • 120 ml vode
  • 1 cijelo jaje
  • nekoliko kapi arome vanilije
Gingerbread keksi

Priprema recepta

U posudu staviti sve suhe sastojke, osim šećera i dobro ih promiješati. U drugoj posudi miksati maslac sa sobne temperature i šećer. Kada se dobro izrade dodati med, jaje, vaniliju i vodu. Miksajući na najsporijem programu dodavati i brašno sa dodacima (suhe sastojke).

Tijesto podijeliti na 3 jednaka dijela, svaki zamotati u prozirnu foliju i ostaviti minimalno 3 sata u frižideru. Radnu plohu posuti s malo brašna pa razvaljati ohlađeno tijesto na debljinu 1/2 cm, rezati kalupom i slagati na papir za pečenje i označiti rupice za oči i gumbe. Peći 10 min na 175°C.

Ukrasiti jestivim bojama u tubicama, otopljenu čokoladu za oči, a ukrašavati možete i smjesom od bjelanjaka, šećera i limuna.

Ovi keksi trebaju odstajati nekoliko dana, čuvajte ih zatvorene u limenoj ili plastičnoj kutiji.