Recept pripremio Konzum

Sastojci

  • 500 g namjenskog brašna
  • 7 g suhog kvasca
  • 50 g šećera
  • 1050 ml mlijeka
  • 25 g rastopljenog maslaca
  • 1 jaje
  • 50 g maslaca
  • 1 mahuna vanilije
  • 2 žličice kukuruznog škroba
  • 1 limun
Germknedli s umakom od vanilije
Priprema: 1 h
Broj osoba: 4

Priprema recepta

U posudu za miksanje stavimo brašno, suhi kvasac, žličicu šećera i izmiješamo sastojke. Zatim ulijemo 300 ml mlijeka, dodamo umućeno jaje, rastopljeni maslac, 2/3 naribane limunove korice i izradimo glatko tijesto.

Potom od tijesta oblikujemo kuglu, premjestimo je u namašćenu zdjelu, prekrijemo kuhinjskom krpom i stavimo na toplo da se diže.

Nakon 90-ak minuta tijesto premjestimo na radnu površinu, iz njega istisnemo zrak i izvaljamo ga u oblik kobasice promjera 7-8 cm. Tijesto narežemo na 8 jednakih komada i oblikujemo okruglice, prekrijemo ih kuhinjskom krpom te ostavimo da se još dižu.

Nakon 30-ak minuta u ugrijan lonac stavimo 50 g maslaca, dodamo 25 g šećera i grijemo na laganoj vatri dok se šećer ne počne topiti. Potom ulijemo 250 ml mlijeka, preko njega, u malom razmaku, složimo dignute okruglice od tijesta, poklopimo i kuhamo ih 30-ak minuta na laganoj vatri.

Nakon 20-ak minuta u ugrijani lončić ulijemo 300 ml mlijeka, dodamo 25 g šećera, unutrašnji dio mahune vanilije, promiješamo i kuhamo na laganoj vatri. Za to vrijeme u zdjelu ulijemo 200 ml mlijeka, dodamo žumanjak, preostalu naribanu koricu limuna, kukuruzni škrob, izmiješamo pjenjačom i stavimo na stranu.

Kuhane okruglice premjestimo na tanjur za posluživanje, lončić s mlijekom i vanilijom maknemo s vatre i u njega polako umiješamo mješavinu mlijeka, žumanjka i kukuruznog škroba te miješamo pjenjačom dok umak ne zgusne.

Zatim lončić stavimo iznad vatre i miješajući pričekamo da umak još jednom zavri. Dobivenim umakom prelijemo okruglice i poslužimo.