Purica s mlincima omiljen je tradicionalni recept za praznični ručak u našim krajevima. 

Sastojci

  • 1 purica ili 2 karabatka purice
  • 0.5 dl ulja
  • 100 g mrkve
  • 100 g crvenog luka
  • 100 g celera, narezati na kockice
  • 500 g mlinaca
  • Sol, biber i ostali začini po želji
Purica s mlincima
Priprema: 15 minuta
Vrijeme kuhanja/pečenja: 60 - 120 minuta
Temperatura kuhanja/pečenja: 180 - 250°C
Broj osoba: 6

Priprema recepta

Purica:

Puricu dobro operite, posušite, posolite sa unutarnje i vanjske strane, kuharskom špagom svežite noge kako bi purica zadržala lijepi oblik, te je stavite na pleh za pečenje kako bi mast prilikom pečenja kapala u pleh.

U manjoj posudi zagrijte 4 velike kašike ulja. Pustite da se ulje jako zagrije, te zalijte vrelo ulje po purici. Ovaj postupak je jako bitan jer na taj način zatvaram opore na površini kože i čuvamo sočnost purice prilikom pečenja.

Luk očistite i prerežite na četvrtine i stavite u pleh za pečenje ispod purice pa sve podlijte sa 0,5L tople vode.

Puricu od 3kg pecite 2 sata uz stalno podljevanje sa masnoćom. Važno je da puricu pečete na 250°C prvih 15 minuta, a potom smanjite pećnicu na 180°C.

Nakon pečenja izvadite puricu iz pećnice, maknite kuharsku špagu te premažite masnoćom od pečenja.

Mlinci:

Napunite lonac sa 1l neposoljene vode. Mlince rukama razlomite na manje komade i stavite u posudu, zalijte ih proključalom vodom pa pričekajte 3-4 minute da omekšaju, te ih procijedite. 

U tavi zagrijte mast od pečenja, ubacite kuhane mlince pazeći da se ne slijepe. Čim mlinci „upiju“ masnoću sklonite ih sa vatre.

Pečenu puricu potom servirajte preko mlinaca i poslužite toplo.

Uživajte u ovoj tradicionalnoj prazničnoj deliciji.

Dobar tek!