Sastojci

  • Za biskvit:
  • 6 jaja
  • 180 g šećera
  • 180 g oštrog brašna limunova korica
  • Za kremu:
  • 4 jaja
  • 250 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g čokolade
  • 250 g maslaca
  • Za preljev od karamela:
  • 200 g šećera
  • 20 g maslaca
  • 2 žlice limunova soka
Doboš torta

Priprema recepta

Žumanca i šećer pjenasto izmiješajte i dodajte naribanu limunovu koricu. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg i naizmjence s brašnom umiješajte u žumanca. Od dobivene biskvitne smjese ispecite šest okruglih listova biskvita. Za kremu cijela jaja, šećer i rastopljenu čokoladu kuhajte na pari uz neprestano miješanje dok se smjesa dobro ne poveže. Zatim je ohladite i umiješajte joj pjenasti maslac.

Listove premažite kremom i stavljajte jedan na drugi. Istom kremom premažite i stranice torte.

Karamel pripremite na sljedeći način: šećer stavite u tavu s debljim dnom i grijte na visokoj temperaturi dok ne poprimi svijetlosmeđu boju. Zatim ga skinite sa štednjaka, dodajte maslac i sok od limuna. Sve kuhajte dok se karamel ne rastopi. Zadnji, šesti list narežite na 16 jednakih dijelova, pa ih prelijte vrućim karamelom.

Tortu ukrasite listovima ohlađenog karamela.