Sastojci

  • 1.Biskvit:
  • 4 jaja
  • 3 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 3 žlice glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2. Biskvit:
  • 4 jaja
  • 3 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žlice glatkog brašna
  • 3 žlice kakaa za kolače
  • 1 prašak za pecivo
  • Krema:
  • 2 pudinga od vanilije
  • 7 dcl mlijeka
  • 4 žlice šećera
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • Punč:
  • 2 dcl vode
  • 8 žlica šećera
  • 1 dcl ruma
  • pola vrećice ekstrakta od naranče (ili naribane korice jedne naranče))
  • Čokoladni preljev:
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 4 žice vrhnja za šlag
  • Ostali sastojci:
  • 100 g mljevenih oraha
  • grožđice (ukoliko želite)
  • 250 ml šlaga za ukrašavanje
Somloi galuska

Priprema recepta

Skuhajte kremu od pudinga, u vruće mlijeko dodajte šećer, te puding i miješajte dok se ne zgusne. Staviti da se ohladi do kraja. Nakon toga dodati tučeni šlag i sve zajedno izmiješajte mikserom.

Dok se puding hladi, napraviti biskvite. Odvojiti žutanjke od bjelanjaka te istucite snijeg od bjelanjaka. Izmiksajte žumanjke sa šećerom pa dodati prvo snijeg, zatim brašno i prašak za pecivo. Izliti u namašćenu peku i peći na 175 °C. Za drugi biskvit je sve isto samo što dodajemo kakao.

Dok se drugi biskvit peče skuhajte punč kojim ćemo polijevati biskvite. U vruću vodu dodati šećer i ekstrakt naranče te miješati dok se ne otopi. Dodati rum. Rastopiti čokoladu za kuhanje u slatkom vrhnju, te dobro ohladiti.

Kada se sve dobro ohladilo, slijedi slaganje u vatrostalnu posudu. Čokoladni biskvit trgati na manje komade i politi polovicom punča. Polovicu kreme izliti na čokoladni biskvit i posuti orasima.

Žuti biskvit trgati na manje komadiće i politi ostatkom punča. Preliti drugom polovicom kreme, te posuti orasima i po želji staviti malo grožđica.

Na kraju preliti čokoladnim preljevom i dobro ohladiti u frižideru. Nakon što se ohladilo grabiti žlicom za sladoled i slagati kuglice odnosno galuske.

Ukrasiti šlagom, orasima ili čokoladnim mrvicama te poslužiti hladno.