Sastojci

  • 500 g brašna (tip 550)
  • 300 ml mlijeka
  • 1 žličica soli
  • 1 kockica kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 40 g maslaca
  • grube soli po želji
  • 1 litra vode
  • 3 žlice natrona (Dr. Oetker)
Pereci

Priprema recepta

Pomiješajte kvasac s nekoliko kapi mlijeka i šećerom te ostavite 15 minuta da stoji na toplom mjestu. Pomiješajte smjesu s brašnom, mlijekom, soli i maslacem te mijesite dok ne dobijete glatku smjesu. Stavite da stoji još pola sata dok se količina tijesta ne udvostruči.

Radnu površinu pospite brašnom te od tijesta oblikujte veliki valjak. Nožem valjak izrežite na cca. 16 koluta te svaki rukama razvaljajte u pruge dugačke 30 cm. Oblikujte perece i ostavite još 15 minuta na toplom.

Zatim perece stavite na jedan sat u hladnjak.

Stavite jednu litru vode da se kuha i malo po malo dodajte natron. Svaki perec umočite na 30 sekundi u kipuću vodu, posolite ih grubom soli i posložite na umašćenu tepsiju (nemojte koristit papir za pečenje).

Tepsiju stavite u hladnu u nezagrijanu pećnicu te na 220 stupnjeva pecite 18-20 minuta dok ne poprime zlatnu boju.

Poslužite kao grickalicu uz pivo!