Sastojci

  • 1 velika glavica kiselog kupusa
  • 800 g mljevene svinjetine
  • 200 g mljevene junetine
  • 2 glavice luka
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 žličica slatke mljevene paprike
  • 150 g riže
  • 100 g pancete
  • 50 g brašna
  • 1 jaje svježe
  • peršin
  • ulje
  • sol i mljeveni papar
Sarma

Priprema recepta

Nasjeckati luk i staviti ga da se pirja, a za to vrijeme nasjeckati češnjak. Meso začiniti solju i paprom te dodati opranu rižu. Dodati pancetu, mljevenu crvenu papriku, jaje i prstohvat peršina. Češnjak kratko popržiti s lukom toliko da pusti miris. Izmiješati smjesu da se začini prožmu. Dodati poprženi luk i češnjak. Panceta nije obvezna, ali daje poseban miris jelu.

Odvojiti listove kupusa koje napunimo nadjevom. Ostatak kupusa narezati na tanke rezance koji će nam poslužiti kao podloga za sarme. Ukoliko je kupus jako kiseo, listove isprati kratko pod vodom. Na dno posude staviti dio rezanog zelja da se sarma ne primi za dno. Sarme zamotati, a krajeve utisnuti  da se ne raspadnu. Složiti ih u posudu za kuhanje, a ostatak kupusa staviti preko njih.

Dodati suho meso i crvenu papriku te podliti vodom da prekrije sarme. Poklopiti posudu i kada sarma zavrije smanjiti vatru te kuhati još cca. 2 - 2,5 sata.

Kada je sarma gotova, napraviti zapršku. U posebnoj tavici na vrelo ulje dodati brašno koje stalno miješamo da ne zagori, zatim dodati crvenu papriku i kratko popržiti. Dodati hladne vode i pirea od rajčice po želji te kuhati još par trenutaka. Zatim zapršku preliti preko sarme i čekati da sve zajedno prokuha još 10-15 minuta.

Jelo je spremno za serviranje.