Sastojci
- 225 g suhog slanutka
- 225 g suhog bijelog graha
- 1 velika glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- 1 manji stručak peršina
- 2 žličice sjemenki kumina (Cuminum cyminum)
- 1 žličica sjemenki korijandera
- 1 i ½ žličica praška za pecivo
- sol po ukusu
- dosta ulja za prženje
- Za umak od jogurta:
- 200 ml jogurta
- ½ limuna
- 2 režnja češnjaka
- malo soli
Priprema recepta
Slanutak i grah namočite u hladnoj vodi preko noći ili najmanje deset sati. Nakon ispiranja rukama skinite kožnatu opnu s grahorica. Slanutak i grah stavite u blender te sameljite ih što je sitnije moguće.
Sitno nasjeckajte luk, češnjak i peršin, a začine kumin i korijandar sameljite u mužaru. Dodajte začine; luk, češnjak i peršin s mljevenim grahoricama, pa dodajte prašak za pecivo i sol te sve dobro izmiješajte da se sastojci sjedine.
Ostavite smjesu u hladnjaku 15 – 30 minuta pa od ohlađene smjese žličicom grabite hrpice pa ih među dlanovima formirajte u kuglicu. Ulje jako zagrijte u dubokoj posudi ili tavi pa u njemu pržite kuglice. Pržite oko deset minuta povremeno ih okrećući dok ne uhvate lijepu zlatno-smeđu boju.
Pečene falafele poslužite uz sezonsku salatu i umak od jogurta.
Umak od jogurta
Iscijedite sok ½ limuna, a češnjak naribajte. Pomiješajte jogurt sa sokom od limuna, naribanim češnjakom i solju. Procijedite jogurt kroz cjedilo kako bi se riješili komadića češnjaka. Čuvajte u hladnjaku do posluživanja.