Sastojci

  • 225 g suhog slanutka
  • 225 g suhog bijelog graha
  • 1 velika glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 manji stručak peršina
  • 2 žličice sjemenki kumina (Cuminum cyminum)
  • 1 žličica sjemenki korijandera
  • 1 i ½ žličica praška za pecivo
  • sol po ukusu
  • dosta ulja za prženje
  • Za umak od jogurta:
  • 200 ml jogurta
  • ½ limuna
  • 2 režnja češnjaka
  • malo soli
Falafel – arapske okruglice od slanutka

Priprema recepta

Slanutak i grah namočite u hladnoj vodi preko noći ili najmanje deset sati. Nakon ispiranja rukama skinite kožnatu opnu s grahorica. Slanutak i grah stavite u blender te sameljite ih što je sitnije moguće.

Sitno nasjeckajte luk, češnjak i peršin, a začine kumin i korijandar sameljite u mužaru. Dodajte začine; luk, češnjak i peršin s mljevenim grahoricama, pa dodajte prašak za pecivo i sol te sve dobro izmiješajte da se sastojci sjedine.

Ostavite smjesu u hladnjaku 15 – 30 minuta pa od ohlađene smjese žličicom grabite hrpice pa ih među dlanovima formirajte u kuglicu. Ulje jako zagrijte u dubokoj posudi ili tavi pa u njemu pržite kuglice. Pržite oko deset minuta povremeno ih okrećući dok ne uhvate lijepu zlatno-smeđu boju.

Pečene falafele poslužite uz sezonsku salatu i umak od jogurta.

Umak od jogurta

Iscijedite sok ½ limuna, a češnjak naribajte. Pomiješajte jogurt sa sokom od limuna, naribanim češnjakom i solju. Procijedite jogurt kroz cjedilo kako bi se riješili komadića češnjaka. Čuvajte u hladnjaku do posluživanja.