• Idi na sadržaj
Najbliža Konzum prodavnica? Odmah iza ugla
080 02 02 03 Besplatni info telefon

Konzum Konzum Konzum

Pretraživanje:
  • Pretraživanje:
  • O nama
    • O Konzumu
    • Novosti
    • Usluge kupcima
    • Kontakt
    • O nama
      • Vaše mišljenje nam je bitno
      • Misija i vizija
    • Karijere
      • Novosti
      • Zaposlenje
      • Ljudski resursi Konzuma
  • AKCIJE
    • KATALOZI
      • Zaključana cijena 1.3.-31.5.2025.
        od 01.03.2025. do 31.05.2025.
      • Katalog 13.05.-26.05.2025.
        od 13.05.2025. do 26.05.2025.
    • SUPER VIKEND
    • EXTRA CIJENE
  • KUPUJ, IGRAJ NEK' TE SREĆA PRATI
  • Pika Kartica
  • RADNO VRIJEME
  • Nagrađivanje
  • Nekretnine
  • KARIJERA
  • NOVOSTI
  • KUPUJ, IGRAJ, NEK' TE SREĆA PRATI
  • 080 02 02 03 Besplatni info telefon

  • O nama
      • O Konzumu
      • Novosti
      • Usluge kupcima
      • Kontakt
      O nama
      Vaše mišljenje nam je bitno
      Misija i vizija
      Karijere
      Novosti
      Zaposlenje
      Ljudski resursi Konzuma
  • AKCIJE
      • KATALOZI
      • SUPER VIKEND
      • EXTRA CIJENE
  • KUPUJ, IGRAJ NEK' TE SREĆA PRATI
  • Pika Kartica
  • RADNO VRIJEME
  • Nagrađivanje
  • Nekretnine
  • KARIJERA
  • NOVOSTI
  • KUPUJ, IGRAJ, NEK' TE SREĆA PRATI
  • Komšinica
  • Ideja za nedjeljni ručak

Nedjeljni ručak: Pečena pastrmka

31.01.2016.

Od malih nogu nas uče da je jako dobro jesti ribu, jedna je od rijetkih namirnica koja je zdravija ako je masnija, jer zbog većeg sadržaja masnih kiselina osigurava više blagodati za zdravlje nego nemasna riba. Redovnom konzumacijom ribe smanjujete rizik od moždanog udara, depresije i mentalnog propadanja što je u direktnoj vezi sa starenjem. Također, čuvate srce i krvne žile. U nastavku vam donosimo jednostavan, a nutritivno bogat recept na kojem će vam vaš organizam biti zahvalan.

Pecena-pastrmka

Potrebno:

2 pastrmke (do 300g težine)
dvije kockice maslaca
maslinovo ulje
limun
so, biber i ruzmarin

Priprema:

Ribu očistite (ako niste kupili očišćenu), posolite, pobiberite, zatim dodajte i maslinovo ulje. Ribu možete pržiti u gril tavi, ali je mnogo jednostavnije peći u rerni. Za pečenje u rerni će vam biti potreban gril pekač (kao na fotografiji ispod) sa rešetkom, jer će tako biti manje prskanja masnoće okolo, mnogo je jednostavnije jer dok se riba peče vi ćete imati vremena da radite nešto drugo, spremite krompir salatu, prelistate omiljene portale, provedete vrijeme s porodicom, iskoristite nedjeljnu jeftinu struju za pospremanje :)

05110836m

Ribu prebacite na rešetku u pekaču, nauljite maslinovim uljem, zatim ribu prelijte otompljenim maslacom, pospite ruzmarinom, a okolo poredajte kriške limuna. Pecite u zagrijanoj rerni na 250 stepeni oko 20 minuta, što naravno zavisi od veličine ribe. Kratko pečenje na visokoj temperaturi napraviti će hrskavu koricu, ali neće isušiti ribu iznutra.

Poslužite odmah, toplu, uz omiljeni prilog :)

Konzum

O Konzumu
Novosti
O nama
Osnovni podaci kompanije
Kontakt
080 02 02 03 Besplatni info telefon

Copyright Konzum d.d. 2025. Sva prava pridržana.