• Idi na sadržaj
Najbliža Konzum prodavnica? Odmah iza ugla
080 02 02 03 Besplatni info telefon

Konzum Konzum Konzum

Pretraživanje:
  • Pretraživanje:
  • O nama
    • O Konzumu
    • Novosti
    • Usluge kupcima
    • Kontakt
    • O nama
      • Vaše mišljenje nam je bitno
      • Misija i vizija
    • Karijere
      • Novosti
      • Zaposlenje
      • Ljudski resursi Konzuma
  • AKCIJE
    • KATALOZI
      • Tefal ljetne uštede u Konzumu i Mercatoru! 5.8.-15.10.2025.
        od 05.08.2025. do 15.10.2025.
      • Back to school 14.08.-29.09.
        od 14.08.2025. do 29.09.2025.
      • Katalog 2.9.-15.9.2025.
        od 02.09.2025. do 15.09.2025.
    • SUPER VIKEND
    • EXTRA CIJENE
  • NAŠE MARKE
  • ZVJERIĆI 3
  • Pika Kartica
  • RADNO VRIJEME
  • Nagrađivanje
  • Nekretnine
  • KARIJERA
  • NOVOSTI
  • KUPUJ, IGRAJ, NEK' TE SREĆA PRATI
  • 080 02 02 03 Besplatni info telefon

  • O nama
      • O Konzumu
      • Novosti
      • Usluge kupcima
      • Kontakt
      O nama
      Vaše mišljenje nam je bitno
      Misija i vizija
      Karijere
      Novosti
      Zaposlenje
      Ljudski resursi Konzuma
  • AKCIJE
      • KATALOZI
      • SUPER VIKEND
      • EXTRA CIJENE
  • NAŠE MARKE
  • ZVJERIĆI 3
  • Pika Kartica
  • RADNO VRIJEME
  • Nagrađivanje
  • Nekretnine
  • KARIJERA
  • NOVOSTI
  • KUPUJ, IGRAJ, NEK' TE SREĆA PRATI
Sogan dolma
  • Komšinica
  • Sezonski okusi

Sogan dolma

07.01.2016.

Sastojci:

Mljevena junetina - 500g

Riža - tri šolje

Crveni luk - 8-10 manjih glavica

Crvena paprika - po želji

So - po želji

Biber - po želji

Ulje - po želji 

Priprema:

Luk očistite i stavite u ključalu vodu da se kuha 5 minuta, luk se ne smije prekuhati, inače će se raspadati. Ocijedite i stavite u hladnu vodu, da se postepeno hladi dok pripremate smjesu za punjenje.

Sjedinite mljeveno meso, crvenu papriku, biber, rižu i ulje, a možete dodati i začine po volji poput peršuna, sušenog mljevenog povrća i sl. Kako bi sos imao lijepu crvenu boju, nemojte štediti crvenu papriku.

Kada se luk ohladi, polako odvojite slojeve trudeći se da se ne raspadnu krugovi, čak ako se i to desi nije problem, samo napunite i preklopite luk. Pažljivo i nježno punite luk smjesom i redajte u šerpu, praznine između napunjenih lukovica ispunite ostacima luka koje niste uspjeli iskoristiti za punjenje.

Pouljite i stavite peći, nekoliko minuta, pazeći da ne zagori, zatim prelijte vodom tako da lukovice budu potpuno potopljene, vodite računa da lukovice ne ostanu „na suhom“, te dolijevajte vodu po potrebi. Kada voda zavrije, smanjite temperaturu i poklopite da se lagano krčka oko pola sata. Kada je riža potpuno skuhana, tada možete biti sigurni da je jelo spremno.

Za gušći saft napravite zapršku tako što ćete na malo maslaca zapržiti kašikicu brašna i kašikicu crvene paprike. Zapršku lagano sipajte u šerpu, pažljivo miješajući, te ostavite kuhati još dodanih 5 minuta, ili do željene gustoće.

Gotove dolme servirajte prelivene vrhnjem za kuhanje, te posute peršunom.

Prijatno!

Konzum

O Konzumu
Novosti
O nama
Osnovni podaci kompanije
Kontakt
080 02 02 03 Besplatni info telefon

Copyright Konzum d.d. 2025. Sva prava pridržana.