• Idi na sadržaj
Najbliža Konzum prodavnica? Odmah iza ugla
080 02 02 03 Besplatni info telefon

Konzum Konzum Konzum

Pretraživanje:
  • Pretraživanje:
  • O nama
    • O Konzumu
    • Novosti
    • Usluge kupcima
    • Kontakt
    • O nama
      • Vaše mišljenje nam je bitno
      • Misija i vizija
    • Karijere
      • Novosti
      • Zaposlenje
      • Ljudski resursi Konzuma
  • AKCIJE
    • KATALOZI
      • Zaključana cijena 1.3.-31.5.2025.
        od 01.03.2025. do 31.05.2025.
      • Tematski katalog 15.05.-30.09.2025.
        od 15.05.2025. do 30.09.2025.
      • Katalog 27.5.-9.6.2025.
        od 27.05.2025. do 09.06.2025.
    • SUPER VIKEND
    • EXTRA CIJENE
  • KUPUJ, IGRAJ NEK' TE SREĆA PRATI
  • Pika Kartica
  • RADNO VRIJEME
  • Nagrađivanje
  • Nekretnine
  • KARIJERA
  • NOVOSTI
  • KUPUJ, IGRAJ, NEK' TE SREĆA PRATI
  • 080 02 02 03 Besplatni info telefon

  • O nama
      • O Konzumu
      • Novosti
      • Usluge kupcima
      • Kontakt
      O nama
      Vaše mišljenje nam je bitno
      Misija i vizija
      Karijere
      Novosti
      Zaposlenje
      Ljudski resursi Konzuma
  • AKCIJE
      • KATALOZI
      • SUPER VIKEND
      • EXTRA CIJENE
  • KUPUJ, IGRAJ NEK' TE SREĆA PRATI
  • Pika Kartica
  • RADNO VRIJEME
  • Nagrađivanje
  • Nekretnine
  • KARIJERA
  • NOVOSTI
  • KUPUJ, IGRAJ, NEK' TE SREĆA PRATI
Tufahije
  • Komšinica
  • Sezonski okusi

Tufahije

01.11.2016.

Tufahija je bosanska tradicionana poslastica od jabuka.

Tuff àh - na arapskom jeziku znači jabuka, porijeklom iz Perzije, a u Bosnu su ih donijele Osmanlije.

Sastojci:

Šećer - 1kg

Jabuke - 1kg

Mljeveni orah – 200 g

Limun – 3 kriške

Vanilin šećer – 2 kesice

Cimet u prahu

Šlag pjena

 

Priprema:

U posebnu posudu usuti šećer, 1 l hladne vode, dodati 3 kriške limuna, te kuhati na laganoj temperaturi dok se šećer ne otopi.

U međuvremenu, oguliti jabuke i izdubiti im sredinu.

Kad sirup prokuha, dodati pripremljene jabuke i jedan vanilin šećer, te kuhati na laganoj temperaturi oko 15 minuta, dok se ne pojavi pjena. Jabuke okrenuti na pola kuhanja kako bi bile jednako kuhane sa svih strana.

Skuhane jabuke izvaditi na stranu, a šećerni sirup procijediti i ostaviti da se hladi.

Za vrijeme dok se jabuke i sirup hlade, u posudi pomješati 200 g mljevenih oraha, cimet u prahu i vanile po želji, te dodati malo, ranije pripremljenog šećernog sirupa, tek toliko kako bi smjesa bila kompaktna. Pripremljenom smjesom od oraha puniti ohlađene jabuke.

Napunjene jabuke poredati u posudice, preliti ih ohlađenim sirupom  te ukrasiti po želji šlag pjenom.

 

Ovu prekrasnu tradicionalnu poslasticu služiti hladnu uz kafu ili nakon jela.

Prijatno i dobar tek!

Konzum

O Konzumu
Novosti
O nama
Osnovni podaci kompanije
Kontakt
080 02 02 03 Besplatni info telefon

Copyright Konzum d.d. 2025. Sva prava pridržana.