• Idi na sadržaj
Najbliža Konzum prodavnica? Odmah iza ugla
080 02 02 03 Besplatni info telefon

Konzum Konzum Konzum

Pretraživanje:
  • Pretraživanje:
  • O nama
    • O Konzumu
    • Novosti
    • Usluge kupcima
    • Kontakt
    • O nama
      • Vaše mišljenje nam je bitno
      • Misija i vizija
    • Karijere
      • Novosti
      • Zaposlenje
      • Ljudski resursi Konzuma
  • AKCIJE
    • KATALOZI
      • Tematski katalog 15.05.-30.09.2025.
        od 15.05.2025. do 30.09.2025.
      • Katalog 27.5.-9.6.2025.
        od 27.05.2025. do 09.06.2025.
    • SUPER VIKEND
    • EXTRA CIJENE
  • KUPUJ, IGRAJ NEK' TE SREĆA PRATI
  • Pika Kartica
  • RADNO VRIJEME
  • Nagrađivanje
  • Nekretnine
  • KARIJERA
  • NOVOSTI
  • KUPUJ, IGRAJ, NEK' TE SREĆA PRATI
  • 080 02 02 03 Besplatni info telefon

  • O nama
      • O Konzumu
      • Novosti
      • Usluge kupcima
      • Kontakt
      O nama
      Vaše mišljenje nam je bitno
      Misija i vizija
      Karijere
      Novosti
      Zaposlenje
      Ljudski resursi Konzuma
  • AKCIJE
      • KATALOZI
      • SUPER VIKEND
      • EXTRA CIJENE
  • KUPUJ, IGRAJ NEK' TE SREĆA PRATI
  • Pika Kartica
  • RADNO VRIJEME
  • Nagrađivanje
  • Nekretnine
  • KARIJERA
  • NOVOSTI
  • KUPUJ, IGRAJ, NEK' TE SREĆA PRATI
Kristalizacija meda
  • Komšinica
  • Zanimljivosti

Kristalizacija meda

17.05.2016.

Prirodni med nije kvarljiva namirnica i ne kvari se kao neke druge koje kupujemo svakodnevno.

Kristalizacija meda je potpuno normalna i prirodna pojava, u kojoj med prelazi u polukruto ili kruto stanje. Kristalizacija meda javlja se jer je med prezasićena otopina koja u sastavu sadrži preko 70% prirodnih šećera i nešto manje od 20% vode.

Proces kristalizacije meda obično započinje u roku od jedne sedmice ili mjesec dana od vađenja, u vrlo rijetkim slučajevima čak i isti dan nakon vađenja meda.

Kristalizacija je osobina svakog prirodnog meda. Samo potpuno čist, prirodni med, ima sposobnost kristalizacije. Brzina kristalizacije u ambalaži zavisi od odnosa grožđanog i voćnog šećera kao i temperature na kojoj se med čuva.

Ukoliko je u medu sadržaj glukoze viši takav med brže kristališe. Temperature ispod 20ºC ubrzavaju kristalizaciju, dok vlažnost vazduha usporava. Najbrže kristališe med medljikovac, suncokretov, esparzetin i maslačkov med (koji često kristališe već u saću vrlo krupnim kristalima, tako da se teško centrifugira).

Određene vrste meda kristališu sitnim kristalima pa su vrlo tražene, kao što su:

- med od bagrema,
- med od bijele djeteline,
- med od lipe,
- med od facelije,
- livadski med i dr.

Ova karakteristika prirodnog meda potvrđuje njegovu zrelost i dobar kvalitet. Med koji nije čist, koji je vještački spravljan, ne može kristalizirati i ostaje u tečnom stanju. Takav med se dužim stajanjem čak pokvari. U vezi kristalizacije meda ima puno nepoznanica i pogrešnog shvatanja. Na tržištu se uglavnom nalazi tečni med, a koji uglavnom traže i kupci. Nekada se med dekristališe pogrešno, zagrijavajući se preko dozvoljene temperature. Takvim postupkom se trajno gube mnoge korisne materije i vitamini. Naravno, dekristalizacija je moguća ali do temperature od 40 ºC. Kristalizovani med se pretvara u tečni, uz pažljivo zagrijavanje do potrebne temperature. Odgovarajuću posudu s medom treba staviti u veću posudu s hladnom vodom. Na dno ove posude postavlja se jedna daščica, a iznad nje posuda s medom. Tako se posude zagrijavaju uz češće miješanje meda. Veće količine meda mogu se dekristalizovati u specijalnim komorama. Neke vrste prirodnog meda brzo kristališu, a druge sporije. 

Konzum

O Konzumu
Novosti
O nama
Osnovni podaci kompanije
Kontakt
080 02 02 03 Besplatni info telefon

Copyright Konzum d.d. 2025. Sva prava pridržana.