• Idi na sadržaj
Najbliža Konzum prodavnica? Odmah iza ugla
080 02 02 03 Besplatni info telefon

Konzum Konzum Konzum

Pretraživanje:
  • Pretraživanje:
  • O nama
    • O Konzumu
    • Novosti
    • Usluge kupcima
    • Kontakt
    • O nama
      • Vaše mišljenje nam je bitno
      • Misija i vizija
    • Karijere
      • Novosti
      • Zaposlenje
      • Ljudski resursi Konzuma
  • AKCIJE
    • KATALOZI
      • Zaključana cijena 1.3.-31.5.2025.
        od 01.03.2025. do 31.05.2025.
      • Katalog 13.05.-26.05.2025.
        od 13.05.2025. do 26.05.2025.
      • Tematski katalog 15.05.-30.09.2025.
        od 15.05.2025. do 30.09.2025.
    • SUPER VIKEND
    • EXTRA CIJENE
  • KUPUJ, IGRAJ NEK' TE SREĆA PRATI
  • Pika Kartica
  • RADNO VRIJEME
  • Nagrađivanje
  • Nekretnine
  • KARIJERA
  • NOVOSTI
  • KUPUJ, IGRAJ, NEK' TE SREĆA PRATI
  • 080 02 02 03 Besplatni info telefon

  • O nama
      • O Konzumu
      • Novosti
      • Usluge kupcima
      • Kontakt
      O nama
      Vaše mišljenje nam je bitno
      Misija i vizija
      Karijere
      Novosti
      Zaposlenje
      Ljudski resursi Konzuma
  • AKCIJE
      • KATALOZI
      • SUPER VIKEND
      • EXTRA CIJENE
  • KUPUJ, IGRAJ NEK' TE SREĆA PRATI
  • Pika Kartica
  • RADNO VRIJEME
  • Nagrađivanje
  • Nekretnine
  • KARIJERA
  • NOVOSTI
  • KUPUJ, IGRAJ, NEK' TE SREĆA PRATI
Turska baklava
  • Konzum recepti
  • Tradicionalni recepti

Turska baklava

22.05.2020.

Mnogo je razloga za baklavu!

Sastojci:

Kore za baklavu - 2 pakovanja

Pistacije - sitno sjeckani 250g

Orasi - mljeveni 250g i sitno sjeckani 250g

Šećer - 1kg

Med - 100ml

Puter - 250g

Ulje - 1000ml

Voda - 1,5 l

Limun - 1 komad

Petit keks - 160g

Prezla - 50g

Priprema:

Sipajte šećer u lonac za kuhanje i prelijte ga vodom, tako da vode bude dva prsta iznad šećera, i kuhajte oko 20 minuta na jakoj vatri. Gustina treba da bude između sirupa i vode. U tako spremljen preliv dodajte med i limun isječen na kriške i ostavite da se dobro ohladi, prije nego što se njime prelije baklava.

Istopite puter na laganoj vatri, i paziti da ne promijeni boju, te ga promiješajte s uljem. U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke - orahe, pistacije, te petit keks i prezlu kako bi baklava nakon pečenja ostala sočna.

Sjecite kore za baklavu po meri pleha za pečenje. U pleh redajte prvo tri kore, te premažite smjesom od putera i ulja. Smesa treba biti topla ukoliko želite da vam kore nakon pečenja budu hrskave. Kore zatim pospite smjesom od oraha i pistacija. Preko stavite dvije kore i ponavljajte postupak dok ne potrošite materijal.

Na kraju, baklavu pokrijte sa tri kore i to tako što svaku, nakon stavljanja, premažete puterom, osim posljednje.

Prije sječenja, pritisnite baklavu dlanovima kako biste je izravnali. Potom sjecite u oblik dijamanta ili neki drugi po želji.

Spremnu baklavu stavite u rernu i pecite 10 minuta na 190°C dok ne poprimi svijetlo smeđu boju, a onda sušite 45 minuta na 150°C. 

Ukoliko vam se učini da će biti suviše tamna, pokrite je aluminijskom folijom i nastavite da sušite.

Vruću baklavu zalijete hladnim preljevom od šećera i meda kojeg ste prethodno rashladili. 

Baklava je najbolja kad odstoji dan ili dva, na hladnom mestu.

Prijatno!

Konzum

O Konzumu
Novosti
O nama
Osnovni podaci kompanije
Kontakt
080 02 02 03 Besplatni info telefon

Copyright Konzum d.d. 2025. Sva prava pridržana.